Zupa koperkowa zabielana
2015-06-22 18:00:00(ost. akt: 2015-06-22 14:27:05)
To jedna z tych zup, którą można ugotować o każdej porze roku. Wyjątkowo jednak smakuje teraz, gdy koperek niesamowicie pachnie i jest go pod dostatkiem.
Składniki:
1 duży pęczek koperku, 150 g ulubionego makaronu , 2,5 litra bulionu warzywnego, 100 ml śmietany 18%, 3-4 ziemniaki, 3 marchewki, 1 łyżka masła klarowanego, pieprz, sól
1 duży pęczek koperku, 150 g ulubionego makaronu , 2,5 litra bulionu warzywnego, 100 ml śmietany 18%, 3-4 ziemniaki, 3 marchewki, 1 łyżka masła klarowanego, pieprz, sól
Sposób przygotowania:
Marchewkę i ziemniaki obieramy. Marchew kroimy w plasterki, a ziemniaki w kostkę. Koperek obieramy z grubszych łodyżek i drobno siekamy. Kilka łodyżek pozostawiamy, będą nam potrzebne w późniejszym etapie. W garnku rozgrzewamy masło, wrzucamy marchew i ziemniaki. Podsmażamy około 2 minut, ciągle mieszając. Całość zalewamy bulionem, dodajemy pozostawione łodygi kopru, przykrywamy i gotujemy aż do miękkości warzyw. Wyjmujemy łodygi kopru, dodajemy śmietanę i doprawiamy do smaku pieprzem i solą. Na koniec dodajemy sporą ilość posiekanego koperku. Makaron gotujemy w lekko osolonej wodzie, według przepisu na opakowaniu. Odcedzamy, przelewamy wodą i odstawiamy do wystudzenia. Dodajemy makaron do zupy i podajemy na gorąco.
Marchewkę i ziemniaki obieramy. Marchew kroimy w plasterki, a ziemniaki w kostkę. Koperek obieramy z grubszych łodyżek i drobno siekamy. Kilka łodyżek pozostawiamy, będą nam potrzebne w późniejszym etapie. W garnku rozgrzewamy masło, wrzucamy marchew i ziemniaki. Podsmażamy około 2 minut, ciągle mieszając. Całość zalewamy bulionem, dodajemy pozostawione łodygi kopru, przykrywamy i gotujemy aż do miękkości warzyw. Wyjmujemy łodygi kopru, dodajemy śmietanę i doprawiamy do smaku pieprzem i solą. Na koniec dodajemy sporą ilość posiekanego koperku. Makaron gotujemy w lekko osolonej wodzie, według przepisu na opakowaniu. Odcedzamy, przelewamy wodą i odstawiamy do wystudzenia. Dodajemy makaron do zupy i podajemy na gorąco.
Czytaj e-wydanie ">kliknij
Problem z założeniem profilu? Potrzebujesz porady, jak napisać tekst? Napisz do mnie. [url=mailto:i.hrywna@gazetaolsztynska.pl] Pomogę: Igor Hrywna/url]
Pochwal się tym, co robisz. Pochwal innych. Napisz, co Cię denerwuje. Po prostu stwórz swoją stronę na naszym serwisie. To bardzo proste. Swoją stronę założysz klikając " Tutaj ". Szczegółowe informacje o tym czym jest profil i jak go stworzyć: Podziel się informacją:
Problem z założeniem profilu? Potrzebujesz porady, jak napisać tekst? Napisz do mnie. [url=mailto:i.hrywna@gazetaolsztynska.pl] Pomogę: Igor Hrywna/url]
Ten tekst napisał dziennikarz obywatelski. Więcej tekstów tego autora przeczytacie państwo na jego profilu: mazurskikuchcik
Komentarze (8) pokaż wszystkie komentarze w serwisie
Komentarze dostępne tylko dla zalogowanych użytkowników. Zaloguj się.
Zacznij od: najciekawszych najstarszych najnowszych
Zaloguj się lub wejdź przez
*.* #1760408 | 32.211.*.* 22 cze 2015 20:25
Tak ZUPA KOPERKOWA zabielana to jest na najistotniejsza wiadomość z terenu Pisza i okolic. Zupa nic więcej się nie wydarzyło. To jest super wiadomość. Panie i Panowie redaktorzy z Piszu smacznego. Wykazaliście się prawdziwym profesjonalizmem w informowaniu społeczeństwa o bieżących sprawach i wydarzeniach z ternu miasta i okolic.
Ocena komentarza: warty uwagi (12) odpowiedz na ten komentarz
sMAKOSZ #1760451 | 94.242.*.* 22 cze 2015 21:03
a DLACZEGO NIE MA UMYCIA KOPERKA A LBO WYTRZEPANIA ROBACZKÓW? Czy ta informacja jest ważniejsza od tej: Alicki, były burmistrz nie zapłacił 1,7 tys. za śmieci? Albo ta: były burmistrz przegrał w sądzie w Szczytnie, który chciał 70 tysięcy zł odprawy emerytalnej? No ela, co ważniejsze jest dla twojego miasta? zUPA KOPERKOWA ?DLACZEGO USUNIĘTO TAKI KOMENTARZ? nIKOMU NIE UBLIZAŁ.
Ocena komentarza: warty uwagi (1) odpowiedz na ten komentarz
WAŻNA INFORMACJA BRukowca #1760459 | 78.46.*.* 22 cze 2015 21:08
posolić, popieprzyć i pod drzwi gazety piskiej wypieprzyć.
Ocena komentarza: warty uwagi (1) odpowiedz na ten komentarz
Tomasz #1760479 | 81.15.*.* 22 cze 2015 21:35
Ważna informacja lepsza niż zupa. Sprawy są naprawdę ważne dla społeczeństwa i komuś mocno zależy , by tego filmu nikt nie obejrzał. Osoba która nagrała ten film została zwolniona z pracy. Czy to przypadek? Chcesz wiedzieć czy były nagrody w Starostwie Powiatowym w Piszu po 30tys. zł., 20tys.zł, 10tys. zł. ? Obejrzyj koniecznie ten film. Film jest na youtube tylko trzeba wpisać i nacisnąć przycisk wyszukaj: VII sesja rady powiatu w piszurmacja.
Ocena komentarza: warty uwagi (3) odpowiedz na ten komentarz
ela z zabiela #1760511 | 72.52.*.* 22 cze 2015 22:08
tej gazecie powinno sie zabronic uzywania nazwy ,,piska,, poniewaz nieprawda jest ze wazne informacje o piszu ona przekazuje
Ocena komentarza: warty uwagi (1) odpowiedz na ten komentarz