Piątek, 18 października 2019. Imieniny Hanny, Klementyny, Łukasza

Podziel się:

Podziel się:

Mazurska zupa rybna

Zdrowa i wyśmienita zupa rybna. Prosta w przygotowaniu. Zachwyca smakiem, cieszy wyglądem.

Składniki:
1,5 l wody, włoszczyzna (1 marchewka, 1 pietruszka, 1 mała cebula, kawałeczek selera, 1/4 pora, gałązka natki pietruszki), 1/3 szklanki białego wina, ziele angielskie, 2 dzwonka karpia ze skórką (lub np. 1 kg okoni), 100 ml soku pomidorowego, 1/2 cytryny, sól, pieprz, 1/2 łyżeczki mielonego kminku

Sposób przygotowania:
Włoszczyznę przełożyć do garnka i zalać wodą. Gotować 20 minut, aż warzywa zmiękną. Wyjąć warzywa z wywaru i pokroić. Wlać wino. Dodać rybę, sok wyciśnięty z cytryny i przyprawy. Po około 15 minutach dodać sok pomidorowy. Na koniec dodać pokrojone wcześniej warzywa. Zupa najlepiej smakuje po kilku godzinach, gdy wszystkie smaki się "przegryzą".

Artykuł został umieszczony przez naszego użytkownika na jego profilu: Katarzyna Panuflewicz oraz opublikowany na portalu Pisz: Mazurska zupa rybna
Oceń artykuł:

(0)