Czwartek, 19 października 2017. Imieniny Michaliny, Michała, Piotra

Podziel się:

Podziel się:

Na Święta. Sałatka śledziowa inaczej

Taka sałatka ze śledzi z dodatkami smakuje wybornie. Doskonała potrawa nie tylko na Wigilię. Jest ozdobą świątecznego stołu, bo pięknie się prezentuje.

Składniki:
6 płatów śledziowych solonych (bez skórki), 2 małe ziemniaki, 1/2 białej cebuli, 2 - 3 łyżki majonezu, 3 łyżki bardzo gęstego jogurtu naturalnego, 1 duży burak, 1,5 gruszki, 50 g żurawiny (świeżej lub mrożonej), 1/2 cebuli czerwonej, kilka łyżek oliwy, ok. 2 łyżki cukru. Do smaku: sól, pieprz mielony ziołowy, 2 łyżki natki pietruszki

Sposób przygotowania:
Ziemniaki i buraka ugotowałam w łupinach do miękkości, ale oddzielnie. Wystudziłam i obrałam - można warzywa także upiec razem ze skórką. Ziemniaki pokroiłam w małą kostkę, buraka starłam na dużych oczkach tarki jarzynowej. Cebule, białą i czerwoną obrałam, posiekałam w drobną kostkę, blanszowałam każdą osobno. Gruszki obrałam, usunęłam gniazdo nasienne, miąższ pokroiłam w drobną kostkę. Śledzie obrałam ze skóry i pokroiłam w paseczki. Do śledzia dodałam ziemniaki, 1/3 gruszki, białą cebulę, majonez, jogurt i doprawiłam solą oraz pieprzem ziołowym. Wymieszałam dokładnie i odstawiłam na kilka - kilkanaście godzin w chłodne miejsce żeby smaki się przegryzły.

Resztę gruszki przełożyłam do rondelka, zasypałam cukrem, dodałam żurawinę i smażyłam aż owoce się rozpadły i sos zredukował o połowę. Przelałam owocową masę do buraka, dodałam czerwoną cebulę, oliwę, doprawiłam szczyptą soli i pieprzem ziołowym, wymieszałam dokładnie, odstawiłam tak jak śledzie, najlepiej do następnego dnia.

Obie części sałatki wyłożyłam na półmisek obok siebie, na przemian. Część ze śledziem posypałam natką pietruszki.

Cebulę przelewam wrzątkiem a następnie zimną wodą bo taka jest lżej strawna i nie przypomina mi się potem przez wiele godzin :)

Nie masz żurawiny świeżej albo mrożonej ? Nic nie szkodzi - użyj takiej ze słoiczka albo konfitury z borówki brusznicy :)
Artykuł został umieszczony przez naszego użytkownika na jego profilu: Katarzyna Panuflewicz oraz opublikowany na portalu Pisz: Na Święta. Sałatka śledziowa inaczej
Oceń artykuł:

(0)