Spotkanie ze smakiem Mazur

2019-06-18 10:55:17(ost. akt: 2019-06-18 10:57:34)
Kolejny ważny wątek dziedzictwa regionu będzie poruszony w ramach Jubileuszu 50-lecia Muzeum Ziemi Piskiej. 21 czerwca o mazurskiej kuchni będzie opowiadał kucharz Wojciech Charewicz.
Wojciech Charewicz urodził się i wychował na Mazurach, a zamiłowanie do regionalnej kuchni wyniósł z rodzinnego domu. Jest dziennikarzem i kucharzem, autorem przepisów i książek kucharskich oraz programów telewizyjnych, realizowanych w różnych zakątkach świata. Specjalizuje się w potrawach z dziczyzny i ryb.

Obrazek w tresci

– Wojciech Charewicz bada i popularyzuje polską kulturę kulinarną, twierdząc, że ta, podobnie jak język, wierzenia, zwyczaje czy obrzędy, indywidualizuje nas i wyróżnia – mówi dr Aneta Karwowska, dyrektor Muzeum Ziemi Piskiej. – Na zaproszenie muzeum wygłosi wykład pt. „Kultura kulinarna Mazurów dawniej i dziś”, a także przygotuje kulinarną niespodziankę.

Spotkanie odbędzie się 21 czerwca. Początek o godz. 18. Wstęp wolny.

2001-2024 © Gazeta Olsztyńska, Wszelkie prawa zastrzeżone, Galindia Sp. z o. o., 10-364 Olsztyn, ul. Tracka 5