Wtorek, 12 grudnia 2017. Imieniny Ady, Aleksandra, Dagmary

Pyszna zupa ze świeżych borowików

2017-09-18 12:00:00 (ost. akt: 2017-09-18 13:49:38)

Sezon na grzyby w pełni, w lasach mamy wysyp prawdziwków przez wielu uważanych za najbardziej aromatyczne i najsmaczniejsze grzyby. Zupa ugotowana ze świeżych borowików, to najlepsze co może być w sezonie grzybowym. Zapach, smak i aromat wspaniały i nie porównywalny z niczym innym. Polecamy!

Składniki (przepis na 4 porcje):
400 g borowików, 1/2 l bulionu warzywnego lub grzybowego, 200 ml śmietany 36%, 1 cebula, 1 łyżka oliwy, kilka gałązek natki pietruszki, sól i pieprz do smaku

Przygotowanie:
Grzyby oczyścić, obrać, opłukać pod bieżącą wodą i dokładnie osuszyć papierowym ręcznikiem. Na rozgrzanej oliwie zeszklić pokrojoną w kostkę cebulę. Borowiki pokroić na małe kawałki, smażyć na małym ogniu ok. 5 minut, od czasu do czasu mieszając. Potem wlać bulion i doprowadzić do wrzenia. Zmniejszyć ogień i gotować pod przykryciem ok.20 minut. Przelać do garnka z grubym dnem i dodać śmietanę. Odłożyć kilka grzybów do dekoracji, resztę zupy dokładnie zmiksować blenderem. Doprawić solą i świeżo zmielonym czarnym pieprzem, zagotować ponownie. Przed podaniem posypać posiekaną świeżą natką pietruszki. Smacznego!

Czytaj e-wydanie
Podziel się informacją: Pochwal się tym, co robisz. Pochwal innych. Napisz, co Cię denerwuje. Po prostu stwórz swoją stronę na naszym serwisie. To bardzo proste. Swoją stronę założysz klikając " Tutaj ". Szczegółowe informacje o tym czym jest profil i jak go stworzyć: [url=http://gazetaolsztynska.pl/141978,Zostan-dziennikarzem-obywatelskim.html?preview=7d9e5c0a3fa72da1916c#axzz2OSaYmwEK
]kliknij[/url
Polub nas na Facebooku:

Komentarze (0) pokaż wszystkie komentarze w serwisie

Dodaj komentarz Odśwież

Dodawaj komentarze jako zarejestrowany użytkownik - zaloguj się lub wejdź przez FB

Zagraj w GRY.wm.pl

  • Goodgame Empire
  • Goodgame Big Farm
  • Goodgame Poker
  • Shadow Kings - The Dark Ages