Wielkanocna babka piaskowa z lukrem

2017-03-31 13:06:00(ost. akt: 2017-03-31 13:06:33)

Autor zdjęcia: Internet: sxc.hu

Dobrze smakuje polana lukrem, ale też czekoladą. To taki klasyczny przepis na babę ze starego, pożółkłego zeszytu - a w takich przepisach jest po prostu to coś. Ta babka wielkanocna jest wyśmienita.
Składniki:
5 jajek
1 szklanka cukru
1 i 3/4 szklanki mąki ziemniaczanej
200 g oleju
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1 łyżeczka cukru z wanilią
ew. skórka z cytryny

Przygotowanie:
Przygotowanie zaczynamy od oddzielania białek od żółtek. Do żółtek dodać cukier, utrzeć na jasny kogel. Dolać olej lub masło roztopione i znów miksować, potem mąka ziemniaczana, proszek i cukier waniliowy (oraz ewentualnie skórka cytrynowa itd). Miksować. Z białek ubić pianę i delikatnie dodać ją do gęstej masy żółtkowej. Formę wysmarować masłem i wysypać bułką tartą lub migdałami. Wlać ciasto. Wstawić do nagrzanego do 180°C piekarnika i piec ok. 45 minut. Uwaga! Czas pieczenia zależy od formy, może się różnić do 15 minut, sprawdźcie, po prostu wbijając patyczek, z wierzchu ciasto powinno być złociste. Babkę polać zwykłym lukrem: 1 szklanka cukru pudru i 2 łyżki wody. Smacznego.


Czytaj e-wydanie

Pochwal się tym, co robisz. Pochwal innych. Napisz, co Cię denerwuje. Po prostu stwórz swoją stronę na naszym serwisie. To bardzo proste. Swoją stronę założysz klikając " Tutaj ". Szczegółowe informacje o tym czym jest profil i jak go stworzyć: Podziel się informacją:

">kliknij


2001-2024 © Gazeta Olsztyńska, Wszelkie prawa zastrzeżone, Galindia Sp. z o. o., 10-364 Olsztyn, ul. Tracka 5