Zakwas na wielkanocny barszcz biały

2017-03-24 13:00:00(ost. akt: 2017-03-24 13:07:07)
Internauta

Internauta

Autor zdjęcia: Internauta

Barszcz biały, to jedna z najbardziej tradycyjnych polskich zup, w wielu domach bardzo często gości w wielkanocnym menu. Świetna z białą kiełbasą i jajkiem. Ciekawa w smaku, aromatyczna. Do jej przygotowania potrzebnych jest kilka rzeczy, ale podstawę stanowi oczywiście zakwas na barszcz.
Składniki:
1 szklanka mąki pszennej razowej
1 litr ciepłej wody
3 ząbki czosnku
4 ziarenka ziela angielskiego
2 listki laurowe
kawałek skórki z chleba razowego

Przygotowanie:
Mąkę wsypujemy do dużego szklanego słoja, zalewamy litrem ciepłej wody i dorzucamy do niej kawałek skórki z chleba razowego, przekrojone na pół ząbki czosnku, ziele angielskie oraz listki laurowe. Przykrywamy lnianą ściereczką i odstawiamy w ciepłe i ciemne miejsce na 4 do 7 dni - im dłużej zakwas stoi, tym będzie kwaśniejszy.

Przepis na wielkanocny barszcz biały


Składniki:
- 4 białe kiełbasy (na 4 osoby)
- 2 litry wywaru z wędzonki
- zakwas na barszcz
- sól
- 1 ząbek czosnku
- 1 listek laurowy
- szczypta majeranku
- łyżeczka chrzanu
- 15 dag śmietany
- 2 jajka

Sposób przygotowania:
Białą kiełbasę gotuj przez chwilę we wrzątku. Do wywaru z wędzonki dodaj do smaku zakwas i przyprawy, a następnie zagotuj. W oddzielnym naczyniu, wymieszaj śmietanę rozprowadzoną w kilku łyżkach gorącej zupy, a następnie dodaj ją do zdjętego z ognia garnka i wymieszaj wszystko razem. Barszcz biały podawaj z kawałkami ugotowanego na twardo jajka i białą kiełbasą.

Czytaj e-wydanie

Pochwal się tym, co robisz. Pochwal innych. Napisz, co Cię denerwuje. Po prostu stwórz swoją stronę na naszym serwisie. To bardzo proste. Swoją stronę założysz klikając " Tutaj ". Szczegółowe informacje o tym czym jest profil i jak go stworzyć: Podziel się informacją:

">kliknij

2001-2024 © Gazeta Olsztyńska, Wszelkie prawa zastrzeżone, Galindia Sp. z o. o., 10-364 Olsztyn, ul. Tracka 5