Zakwas na wielkanocny barszcz biały
2017-03-24 13:00:00(ost. akt: 2017-03-24 13:07:07)
Barszcz biały, to jedna z najbardziej tradycyjnych polskich zup, w wielu domach bardzo często gości w wielkanocnym menu. Świetna z białą kiełbasą i jajkiem. Ciekawa w smaku, aromatyczna. Do jej przygotowania potrzebnych jest kilka rzeczy, ale podstawę stanowi oczywiście zakwas na barszcz.
Składniki:
1 szklanka mąki pszennej razowej
1 litr ciepłej wody
3 ząbki czosnku
4 ziarenka ziela angielskiego
2 listki laurowe
kawałek skórki z chleba razowego
1 szklanka mąki pszennej razowej
1 litr ciepłej wody
3 ząbki czosnku
4 ziarenka ziela angielskiego
2 listki laurowe
kawałek skórki z chleba razowego
Przygotowanie:
Mąkę wsypujemy do dużego szklanego słoja, zalewamy litrem ciepłej wody i dorzucamy do niej kawałek skórki z chleba razowego, przekrojone na pół ząbki czosnku, ziele angielskie oraz listki laurowe. Przykrywamy lnianą ściereczką i odstawiamy w ciepłe i ciemne miejsce na 4 do 7 dni - im dłużej zakwas stoi, tym będzie kwaśniejszy.
Mąkę wsypujemy do dużego szklanego słoja, zalewamy litrem ciepłej wody i dorzucamy do niej kawałek skórki z chleba razowego, przekrojone na pół ząbki czosnku, ziele angielskie oraz listki laurowe. Przykrywamy lnianą ściereczką i odstawiamy w ciepłe i ciemne miejsce na 4 do 7 dni - im dłużej zakwas stoi, tym będzie kwaśniejszy.
Przepis na wielkanocny barszcz biały
Składniki:
- 4 białe kiełbasy (na 4 osoby)
- 2 litry wywaru z wędzonki
- zakwas na barszcz
- sól
- 1 ząbek czosnku
- 1 listek laurowy
- szczypta majeranku
- łyżeczka chrzanu
- 15 dag śmietany
- 2 jajka
- 4 białe kiełbasy (na 4 osoby)
- 2 litry wywaru z wędzonki
- zakwas na barszcz
- sól
- 1 ząbek czosnku
- 1 listek laurowy
- szczypta majeranku
- łyżeczka chrzanu
- 15 dag śmietany
- 2 jajka
Sposób przygotowania:
Białą kiełbasę gotuj przez chwilę we wrzątku. Do wywaru z wędzonki dodaj do smaku zakwas i przyprawy, a następnie zagotuj. W oddzielnym naczyniu, wymieszaj śmietanę rozprowadzoną w kilku łyżkach gorącej zupy, a następnie dodaj ją do zdjętego z ognia garnka i wymieszaj wszystko razem. Barszcz biały podawaj z kawałkami ugotowanego na twardo jajka i białą kiełbasą.
Białą kiełbasę gotuj przez chwilę we wrzątku. Do wywaru z wędzonki dodaj do smaku zakwas i przyprawy, a następnie zagotuj. W oddzielnym naczyniu, wymieszaj śmietanę rozprowadzoną w kilku łyżkach gorącej zupy, a następnie dodaj ją do zdjętego z ognia garnka i wymieszaj wszystko razem. Barszcz biały podawaj z kawałkami ugotowanego na twardo jajka i białą kiełbasą.
Czytaj e-wydanie ">kliknij
Komentarze (0) pokaż wszystkie komentarze w serwisie
Komentarze dostępne tylko dla zalogowanych użytkowników. Zaloguj się.
Zaloguj się lub wejdź przez