Tradycyjne zimne nóżki
2017-03-20 13:50:00(ost. akt: 2017-03-20 13:49:56)
Wielkanoc zbliża się wielkimi krokami. Jak co roku zaczynamy się zastanawiać, co podać na świąteczny stół. Mamy dla was kilka kulinarnych propozycji, co tydzień przedstawiać je będziemy w naszym kąciku. Nasza propozycja na dziś to tradycyjne zimne nóżki, czyli pyszna galareta wieprzowa.
Składniki:
1 golonka
2 nóżki
3 marchewki
1 pietruszka
kawałek selera
1 cebula
1500 ml wody
3 liście laurowe
7 ziarenek ziela angielskiego
10 ziarenek czarnego pieprzu
3 ząbki czosnku
sól
1 golonka
2 nóżki
3 marchewki
1 pietruszka
kawałek selera
1 cebula
1500 ml wody
3 liście laurowe
7 ziarenek ziela angielskiego
10 ziarenek czarnego pieprzu
3 ząbki czosnku
sól
Sposób przygotowania:
Włoszczyznę i cebulę obieramy. Golonkę i nóżki dokładnie myjemy i wraz z włoszczyzną wkładamy do garnka. Zalewamy zimną wodą, dodajemy przyprawy (czosnek dodamy później) i gotujemy przez około dwie godziny na wolnym ogniu, aż mięso będzie bardzo miękkie. Wywar odcedzamy, nóżki, golonkę i 2 marchewki dostawiamy do lekkiego przestudzenia. Mięso wraz ze skórką kroimy na drobne kawałki, a marchewkę w plasterki. Czosnek drobniutko siekamy, dodajemy do odcedzonego wywaru. Wywar przyprawiamy. Pokrojone mięso przekładamy do miseczek, dodajemy marchewkę i zalewamy wywarem. Odstawiamy do całkowitego zastygnięcia.
Włoszczyznę i cebulę obieramy. Golonkę i nóżki dokładnie myjemy i wraz z włoszczyzną wkładamy do garnka. Zalewamy zimną wodą, dodajemy przyprawy (czosnek dodamy później) i gotujemy przez około dwie godziny na wolnym ogniu, aż mięso będzie bardzo miękkie. Wywar odcedzamy, nóżki, golonkę i 2 marchewki dostawiamy do lekkiego przestudzenia. Mięso wraz ze skórką kroimy na drobne kawałki, a marchewkę w plasterki. Czosnek drobniutko siekamy, dodajemy do odcedzonego wywaru. Wywar przyprawiamy. Pokrojone mięso przekładamy do miseczek, dodajemy marchewkę i zalewamy wywarem. Odstawiamy do całkowitego zastygnięcia.
Czytaj e-wydanie ">kliknij
Komentarze (0) pokaż wszystkie komentarze w serwisie
Komentarze dostępne tylko dla zalogowanych użytkowników. Zaloguj się.
Zaloguj się lub wejdź przez