Prosty przepis na tanie pączki! A jakie smaczne!

2017-02-16 15:00:00(ost. akt: 2017-02-16 14:56:58)

Autor zdjęcia: Archiwum GO

Tłusty czwartek już niedługo! Tego dnia można odpuścić sobie rygorystyczną dietę. Z lukrem, cukrem pudrem, marmoladą czy nadzieniem różanym. A ty? Masz swoje ulubione pączki?
SKŁADNIKI:
0,5 kg mąki pszennej, 50 g drożdży, 1 jajko, 4 żółtka, pół szklanki cukru, 100 g masła, szklanka mleka, łyżka spirytusu, dżem lub marmolada, olej, skórka pomarańczowa

PRZYGOTOWANIE:
Mleko lekko podgrzej i połącz z łyżeczką cukru, drożdżami (pokruszonymi) i ok. 5 łyżkami mąki. Mieszankę przykryj i odstaw do ciepłego pomieszczenia na ok. 15 minut, aby wyrosła. Rozpuść masło, ubij żółtka, pozostały cukier i całe jajko. Mąkę wsyp do dużego naczynia, dodaj wyrośnięty zaczyn oraz masę jajeczną i wyrabiaj dodając margarynę, aż powstanie gładka masa. Do ciasta dodaj spirytus i ponownie je wyrób – ciasto będzie się kleiło. Przygotowane ciasto przykryj ściereczką i także odstaw do ciepłego pomieszczenia do wyrośnięcia na ok. godzinę. Po godzinie przełóż je na posypany mąką blat, rozwałkuj i wykrawaj kółka o średnicy ok. 6 cm. Nadzienie rozłóż na połowę krążków i przykryj je pozostałymi. Połącz brzegi ciasta i gotowe pączki ponownie przykryj ściereczką i pozostaw, aż wyrosną – ok. 35 minut. Pączki smaż z obu stron na głębokim oleju w dużym garnku. Po usmażeniu osącz tłuszcz za pomocą ręczników kuchennych. Gotowe pączki możesz posypać cukrem pudrem lub polać lukrem i posypać skórką pomarańczową. Smacznego!

Czytaj e-wydanie

Pochwal się tym, co robisz. Pochwal innych. Napisz, co Cię denerwuje. Po prostu stwórz swoją stronę na naszym serwisie. To bardzo proste. Swoją stronę założysz klikając " Tutaj ". Szczegółowe informacje o tym czym jest profil i jak go stworzyć: Podziel się informacją:

">kliknij


Komentarze (1) pokaż wszystkie komentarze w serwisie

Komentarze dostępne tylko dla zalogowanych użytkowników. Zaloguj się.

Zacznij od: najciekawszych najstarszych najnowszych

Zaloguj się lub wejdź przez FB

  1. Akrylamid #2185967 | 89.228.*.* 19 lut 2017 18:33

    Pączki zawierają akrylamid- nie jedzcie ich za dużo fragment z encyklopedii: wpisz w google akrylamid wikipedia Duże ilości akrylamidu powstają podczas obróbki termicznej (smażenia w głębokim tłuszczu, pieczenia) produktów spożywczych zawierających skrobię (węglowodany). Komitet ekspertów ds. Dodatków do Żywności (JECFA – organ doradczy WHO i FAO) podaje, że największy udział w ogólnym spożyciu akrylamidu mają frytki (16–30%), chipsy ziemniaczane (6–46%), kawa (13–39%), ciasta, ciastka i herbatniki (10–20%) oraz chleb i inne gatunki pieczywa (10–30%)[8]. https://pl.wikipedia.org /wiki/Akrylamid

    odpowiedz na ten komentarz

2001-2024 © Gazeta Olsztyńska, Wszelkie prawa zastrzeżone, Galindia Sp. z o. o., 10-364 Olsztyn, ul. Tracka 5