Chrupiące kotlety mielone bez dodatku bułki
2017-02-03 10:50:00(ost. akt: 2017-02-03 10:41:33)
Kotlety mielone to jedne z klasyków na polski obiad. Wprawione gospodynie dodają do mięsnej masy namoczoną, a następnie odciśniętą bułkę kajzerkę, ale ten składnik można pominąć. Tak przyrządzone kotlety smakują wyśmienicie.
Składniki:
0,5 kg mięsa wieprzowego, wieprzowo-wołowego lub indyczego, 1 szalotka, 2 ząbki czosnku, garść natki pietruszki, 1 pomidor, pół łyżeczki papryki słodkiej, sól, pieprz,
kurkuma, mąka, 2-3 łyżki oliwy z oliwek, olej rzepakowy opcjonalnie, 1 małe jajko
0,5 kg mięsa wieprzowego, wieprzowo-wołowego lub indyczego, 1 szalotka, 2 ząbki czosnku, garść natki pietruszki, 1 pomidor, pół łyżeczki papryki słodkiej, sól, pieprz,
kurkuma, mąka, 2-3 łyżki oliwy z oliwek, olej rzepakowy opcjonalnie, 1 małe jajko
Przygotowanie:
Szalotkę obrać i drobno pokroić, podobnie czosnek. Pomidora sparzyć, obrać ze skóry, pozbawić gniazd nasiennych i pokroić w drobną kostkę. Natkę pietruszki posiekać. Do mięsa dodać szalotkę, czosnek, pomidora, natkę pietruszki, przyprawy, 2-3 łyżki oliwy z oliwek. Całość wymieszać, aby składniki się połączyły. Opcjonalnie w tym momencie można dodać jajko, jeśli masa nie chce się skleić. Zwilżonymi dłońmi formować kotlety, obtoczyć je w mące i smażyć na oleju rzepakowym.
Szalotkę obrać i drobno pokroić, podobnie czosnek. Pomidora sparzyć, obrać ze skóry, pozbawić gniazd nasiennych i pokroić w drobną kostkę. Natkę pietruszki posiekać. Do mięsa dodać szalotkę, czosnek, pomidora, natkę pietruszki, przyprawy, 2-3 łyżki oliwy z oliwek. Całość wymieszać, aby składniki się połączyły. Opcjonalnie w tym momencie można dodać jajko, jeśli masa nie chce się skleić. Zwilżonymi dłońmi formować kotlety, obtoczyć je w mące i smażyć na oleju rzepakowym.
Czytaj e-wydanie ">kliknij
Komentarze (0) pokaż wszystkie komentarze w serwisie
Komentarze dostępne tylko dla zalogowanych użytkowników. Zaloguj się.
Zaloguj się lub wejdź przez