Chrupiące kotlety mielone bez dodatku bułki

2017-02-03 10:50:00(ost. akt: 2017-02-03 10:41:33)

Autor zdjęcia: Archiwum prywatne

Kotlety mielone to jedne z klasyków na polski obiad. Wprawione gospodynie dodają do mięsnej masy namoczoną, a następnie odciśniętą bułkę kajzerkę, ale ten składnik można pominąć. Tak przyrządzone kotlety smakują wyśmienicie.
Składniki:
0,5 kg mięsa wieprzowego, wieprzowo-wołowego lub indyczego, 1 szalotka, 2 ząbki czosnku, garść natki pietruszki, 1 pomidor, pół łyżeczki papryki słodkiej, sól, pieprz,
kurkuma, mąka, 2-3 łyżki oliwy z oliwek, olej rzepakowy opcjonalnie, 1 małe jajko

Przygotowanie:
Szalotkę obrać i drobno pokroić, podobnie czosnek. Pomidora sparzyć, obrać ze skóry, pozbawić gniazd nasiennych i pokroić w drobną kostkę. Natkę pietruszki posiekać. Do mięsa dodać szalotkę, czosnek, pomidora, natkę pietruszki, przyprawy, 2-3 łyżki oliwy z oliwek. Całość wymieszać, aby składniki się połączyły. Opcjonalnie w tym momencie można dodać jajko, jeśli masa nie chce się skleić. Zwilżonymi dłońmi formować kotlety, obtoczyć je w mące i smażyć na oleju rzepakowym.

Czytaj e-wydanie

Pochwal się tym, co robisz. Pochwal innych. Napisz, co Cię denerwuje. Po prostu stwórz swoją stronę na naszym serwisie. To bardzo proste. Swoją stronę założysz klikając " Tutaj ". Szczegółowe informacje o tym czym jest profil i jak go stworzyć: Podziel się informacją:

">kliknij

2001-2024 © Gazeta Olsztyńska, Wszelkie prawa zastrzeżone, Galindia Sp. z o. o., 10-364 Olsztyn, ul. Tracka 5