Sałatka warstwowa z pieczonym mięsem

2017-01-05 09:20:00(ost. akt: 2017-01-05 09:19:04)

Autor zdjęcia: sxc.hu

Sałatka warstwowa z mięsem pieczonym to doskonały sposób na wykorzystanie poświątecznych zapasów pieczonego mięsa. Robi się ją wykorzystując boki tortownicy od razu na dużym okrągłym półmisku, na którym będzie podawana. Jest bardzo efektowna i można ją podać na każde przyjęcie jako przekąskę.
Składniki:
300 g mięsa pieczonego (można wykorzystać różne gatunki mięsa, które zostały po świętach)
4 jajka ugotowane na twardo
5 średniej wielkości ogórków konserwowych bądź kiszonych
4 łyżki zmielonych bądź rozdrobnionych orzechów (dowolnych: ziemnych, włoskich, laskowych bądź migdałów)
pół opakowania suszonych śliwek
200 g żółtego sera w kawałku
1/2 słoika majonezu
Do dekoracji: (zostawić trochę składników sałatki do dekoracji albo przygotować zieleninę, ziarna granatu lub inne kolorowe dodatki).


Przygotowanie:
Na dużym półmisku postawić zapięte brzegi tortownicy. Mięso pokroić w cienkie paseczki i ułożyć równą warstwą na dnie tortownicy. Jajka obrać ze skorupek i zetrzeć na tarce na warstwę mięsa. Ogórki pokroić w drobną kostkę lub zetrzeć na tarce o grubych okach. Ułożyć na warstwie jajek. Posypać warstwę zmielonymi 9Lub rozdrobnionymi) orzechami albo płatkami migdałowymi. Śliwki suszone odpestkować (jeśli mają pestkę) i pokroić w poprzeczne paseczki. Ułożyć na warstwie orzechów.
Ser żółty zetrzeć na tarce i posypać nim warstwę śliwek. Całość lekko ugnieść, żeby warstwy sałatki dobrze się zlepiły. Zdjąć obręcz tortownicy i posmarować wierzch sałatki równą warstwą majonezu. Udekorować według uznania.

Czytaj e-wydanie





Pochwal się tym, co robisz. Pochwal innych. Napisz, co Cię denerwuje. Po prostu stwórz swoją stronę na naszym serwisie. To bardzo proste. 

Swoją stronę założysz TUTAJ ".

Szczegółowe informacje o tym czym jest profil i jak go stworzyć: [url=https://gazetaolsztynska.pl/141978,Zostan-dziennikarzem-obywatelskim.html?preview=7d9e5c0a3fa72da1916c#axzz2OSaYmwEK

Podziel się informacją:

2001-2024 © Gazeta Olsztyńska, Wszelkie prawa zastrzeżone, Galindia Sp. z o. o., 10-364 Olsztyn, ul. Tracka 5