Kaczka z jabłkami i majerankiem
2016-11-03 11:40:00(ost. akt: 2016-11-03 11:38:23)
Kaczka pieczona z jabłkami i majerankiem to klasyk polskiej kuchni. Pięknie pachnąca, zarumieniona, odchodząca od kości, nic tylko palce lizać.
Składniki:
kaczka ok. 2 kg,
8 kwaskowych jabłek,
2 łyżki majeranku,
sól,
pieprz,
łyżka miodu,
dodatkowo:
wykałaczki.
kaczka ok. 2 kg,
8 kwaskowych jabłek,
2 łyżki majeranku,
sól,
pieprz,
łyżka miodu,
dodatkowo:
wykałaczki.
Przygotowanie:
Kaczkę najlepiej gdy mamy świeżą, jeśli jest mrożona, rozmrażać ją trzeba powoli, najlepiej pozostawiając na dwa dni w lodówce. Następnie mięso należny dokładnie umyć, osuszyć. Natrzeć wewnątrz i na zewnątrz solą, pieprzem i majerankiem. Dość obficie pokropić sokiem z cytryny. Następnie kaczkę wypełniamy jabłkami. Najlepsze są kwaśne (ok. 4 sztuk). Kroimy je w ósemki, pozbawiamy pestek, posypujemy majerankiem, dodajemy sok z cytryny i wkładamy do środka. Spinamy otwór wykałaczkami i przekładamy do brytfanny. Tak przygotowaną kaczkę najlepiej jest zostawić na noc w lodówce, aby mięso przeszło majerankiem. 2-kilogramową kaczkę pieczemy ok. 2,5 godziny. Pod koniec pieczenia po wierzchu smarujemy miodem, wtedy ładnie się przyrumieni. Dodajemy też pozostałe, pokrojone wcześniej i pozbawione pestek jabłka.
Smacznego!
Kaczkę najlepiej gdy mamy świeżą, jeśli jest mrożona, rozmrażać ją trzeba powoli, najlepiej pozostawiając na dwa dni w lodówce. Następnie mięso należny dokładnie umyć, osuszyć. Natrzeć wewnątrz i na zewnątrz solą, pieprzem i majerankiem. Dość obficie pokropić sokiem z cytryny. Następnie kaczkę wypełniamy jabłkami. Najlepsze są kwaśne (ok. 4 sztuk). Kroimy je w ósemki, pozbawiamy pestek, posypujemy majerankiem, dodajemy sok z cytryny i wkładamy do środka. Spinamy otwór wykałaczkami i przekładamy do brytfanny. Tak przygotowaną kaczkę najlepiej jest zostawić na noc w lodówce, aby mięso przeszło majerankiem. 2-kilogramową kaczkę pieczemy ok. 2,5 godziny. Pod koniec pieczenia po wierzchu smarujemy miodem, wtedy ładnie się przyrumieni. Dodajemy też pozostałe, pokrojone wcześniej i pozbawione pestek jabłka.
Smacznego!
Czytaj e-wydanie ">kliknij
Komentarze (0) pokaż wszystkie komentarze w serwisie
Komentarze dostępne tylko dla zalogowanych użytkowników. Zaloguj się.
Zaloguj się lub wejdź przez