Galaretka z pigwy
2016-10-27 13:00:00(ost. akt: 2016-10-27 12:30:41)
Przetwory z pigwy powinny znaleźć się w każdej spiżarni. Powodów jest kilka. Najważniejszym, poza smakiem, jest bogactwo witamin. Owoce pigwy są źródłem witamin z grupy B, C, PP, A. W pigwie znajdziemy też sporo wapnia, potasu, żelaza miedzi, siarki i błonnika. Samo zdrowie!
Składniki:
1 kg owoców pigwy
3 szklanki wody
sok z 1 cytryny
25 dag cukru żelującego 2:1
2 gałązki melisy cytrynowej
1 kg owoców pigwy
3 szklanki wody
sok z 1 cytryny
25 dag cukru żelującego 2:1
2 gałązki melisy cytrynowej
Sposób przygotowania:
Myjemy i obieramy owoce. Miąższ wraz z pestkami kroimy na kawałki, wkładamy do rondla, zalewamy wodą, przykrywamy i rozgotowujemy (45-50 minut) na średnim ogniu. Cedzimy przez sitko wyłożone gazą, nie odciskając soku, tylko pozwalając mu samemu spłynąć (inaczej galaretka będzie mętna). Do soku pigwowego dodajemy sok wyciśnięty z cytryny. Odmierzamy teraz 500 ml soku, wlewamy do rondla. Mieszamy z cukrem, wkładamy gałązki melisy, zagotowujemy na mocnym ogniu, stale mieszając. Gotujemy 2 minuty, wyjmujemy melisę, a gotową galaretką napełniamy wyparzone słoiki. Przykrywamy kółeczkami wyciętymi z folii kuchennej zanurzonymi w rumie i mocno zakręcamy słoiki. Stawiamy na 5 minut dnem do góry, potem odwracamy i pozostawiamy do zupełnego ostygnięcia. Na koniec przenosimy do spiżarni.
Myjemy i obieramy owoce. Miąższ wraz z pestkami kroimy na kawałki, wkładamy do rondla, zalewamy wodą, przykrywamy i rozgotowujemy (45-50 minut) na średnim ogniu. Cedzimy przez sitko wyłożone gazą, nie odciskając soku, tylko pozwalając mu samemu spłynąć (inaczej galaretka będzie mętna). Do soku pigwowego dodajemy sok wyciśnięty z cytryny. Odmierzamy teraz 500 ml soku, wlewamy do rondla. Mieszamy z cukrem, wkładamy gałązki melisy, zagotowujemy na mocnym ogniu, stale mieszając. Gotujemy 2 minuty, wyjmujemy melisę, a gotową galaretką napełniamy wyparzone słoiki. Przykrywamy kółeczkami wyciętymi z folii kuchennej zanurzonymi w rumie i mocno zakręcamy słoiki. Stawiamy na 5 minut dnem do góry, potem odwracamy i pozostawiamy do zupełnego ostygnięcia. Na koniec przenosimy do spiżarni.
Komentarze (0) pokaż wszystkie komentarze w serwisie
Komentarze dostępne tylko dla zalogowanych użytkowników. Zaloguj się.
Zaloguj się lub wejdź przez