Karmuszka, warmińsko-mazurska zupa gulaszowa
2016-05-02 11:44:55(ost. akt: 2016-05-02 11:46:19)
Jest treściwa, sycąca i smakuje wyśmienicie. Polecam warmińsko-mazurską zupę gulaszową, zwaną potocznie karmuszką.
Składniki:
20 dag fasoli, 50 dag wieprzowiny bez kości (łopatka, karkówka), 4 dag tłuszczu, 20 dag kapusty białej, 5 dag selera, 10 dag pietruszki, 20 dag marchwi, 20 dag cebuli, mała puszka koncentratu pomidorowego, pół szklanki gęstej śmietany, liść laurowy, pieprz, sól, natka pietruszki, 1 dag mąki
20 dag fasoli, 50 dag wieprzowiny bez kości (łopatka, karkówka), 4 dag tłuszczu, 20 dag kapusty białej, 5 dag selera, 10 dag pietruszki, 20 dag marchwi, 20 dag cebuli, mała puszka koncentratu pomidorowego, pół szklanki gęstej śmietany, liść laurowy, pieprz, sól, natka pietruszki, 1 dag mąki
Przygotowanie:
fasolę moczymy w przegotowanej wodzie przez 8 godzin. Następnie gotujemy do miękkości i pozostawiamy w wywarze. Warzywa kroimy w cienkie krążki, a kapustę w dużą kostkę. Mięso kroimy w kostkę, oprószamy mąką i obsmażamy na tłuszczu. Warzywa i mięso wkładamy do rondla, obsypujemy solą i pieprzem, dodajemy liść laurowy. Polewamy tłuszczem pozostałym po smażeniu mięsa, dolewamy wrzącej wody, naczynie przykrywamy i dusimy potrawę na wolnym ogniu. Gdy warzywa i mięso będą miękkie, dodajemy ugotowaną fasolę z wywarem, koncentrat pomidorowy i śmietanę. Całość gotujemy. Posypujemy posiekaną natką pietruszki i podajemy z pieczywem.
fasolę moczymy w przegotowanej wodzie przez 8 godzin. Następnie gotujemy do miękkości i pozostawiamy w wywarze. Warzywa kroimy w cienkie krążki, a kapustę w dużą kostkę. Mięso kroimy w kostkę, oprószamy mąką i obsmażamy na tłuszczu. Warzywa i mięso wkładamy do rondla, obsypujemy solą i pieprzem, dodajemy liść laurowy. Polewamy tłuszczem pozostałym po smażeniu mięsa, dolewamy wrzącej wody, naczynie przykrywamy i dusimy potrawę na wolnym ogniu. Gdy warzywa i mięso będą miękkie, dodajemy ugotowaną fasolę z wywarem, koncentrat pomidorowy i śmietanę. Całość gotujemy. Posypujemy posiekaną natką pietruszki i podajemy z pieczywem.
Czytaj e-wydanie ">kliknij
Problem z założeniem profilu? Potrzebujesz porady, jak napisać tekst? Napisz do mnie. Pomogę: Igor Hrywna
Pochwal się tym, co robisz. Pochwal innych. Napisz, co Cię denerwuje. Po prostu stwórz swoją stronę na naszym serwisie. To bardzo proste. Swoją stronę założysz TUTAJ ". Szczegółowe informacje o tym czym jest profil i jak go stworzyć: Podziel się informacją:
Problem z założeniem profilu? Potrzebujesz porady, jak napisać tekst? Napisz do mnie. Pomogę: Igor Hrywna
Ten tekst napisał dziennikarz obywatelski. Więcej tekstów tego autora przeczytacie państwo na jego profilu: mazurskikuchcik
Komentarze (0) pokaż wszystkie komentarze w serwisie
Komentarze dostępne tylko dla zalogowanych użytkowników. Zaloguj się.
Zaloguj się lub wejdź przez