Jajka faszerowane nie tylko na śniadanie

2016-03-25 06:00:00(ost. akt: 2016-03-25 04:51:22)

Autor zdjęcia: Archiwum GP

Jajka to podstawa wielkanocnego menu. Najczęściej podajemy je w bardzo tradycyjnej formie - ozdobione odrobiną majonezu. Tak naprawdę jajka wielkanocne można jednak przyrządzić na wiele różnych sposobów! Tej Wielkanocy zaskocz swoich domowników i gości. Nawet ci, którzy nie przepadają za jedzeniem jajek, na pewno docenią twój kunszt kulinarny! Jako jedno z dań, nie tylko na wielkanocne śniadanie proponujemy jajka faszerowane kolorowymi pastami.
Składniki:
8 jajek na twardo

Pasty do jajek:
5 łyżek miękkiej fety
7 łyżek majonezu
4 łyżki gęstego jogurtu naturalnego
łyżka drobno posiekanej dymki
pół strąka czerwonej konserwowej papryki
2 łyżki musztardy miodowej
łyżka koncentratu pomidorowego
curry
mielona papryka
chili
sól, pieprz

Do dekoracji:
łyżka kawioru
pomidorki koktajlowe
krewetki koktajlowe
paseczki papryki
cząstki cytryny
pieprz marynowany
świeże zioła

Sposób wykonania:
Jajka obierz ze skorupek i przekrój wzdłuż na pół. Wyjmij żółtka i utrzyj na pastę z majonezem. Gotową pastę podziel na pół. Jedną część pasty wymieszaj dokładnie z musztardą i sporą szczyptą curry. Do drugiej dodaj zmiksowaną konserwową paprykę, koncentrat pomidorowy oraz po szczypcie chili i mielonej papryki. Fetę utrzyj z jogurtem i wymieszaj z ziołami oraz posiekaną dymką. Pastami wypełnij przygotowane połówki białek. Udekoruj dowolnie kawiorem, krewetkami koktajlowymi, paseczkami świeżej papryki, pomidorkami koktajlowymi, marynowanym pieprzem oraz cząstkami cytryny i świeżymi ziołami. Jajka faszerowane podawaj jako przystawki lub jedno z dań śniadaniowych.

Czytaj e-wydanie





Pochwal się tym, co robisz. Pochwal innych. Napisz, co Cię denerwuje. Po prostu stwórz swoją stronę na naszym serwisie. To bardzo proste. 

Swoją stronę założysz TUTAJ ".

Szczegółowe informacje o tym czym jest profil i jak go stworzyć: Podziel się informacją:

">kliknij
Problem z założeniem profilu? Potrzebujesz porady, jak napisać tekst? Napisz do mnie. Pomogę: Igor Hrywna


2001-2024 © Gazeta Olsztyńska, Wszelkie prawa zastrzeżone, Galindia Sp. z o. o., 10-364 Olsztyn, ul. Tracka 5