Sałatka z serem wędzonym i kaszą
2016-01-25 13:03:50(ost. akt: 2016-01-25 13:17:59)
Dziś polecam sałatkę z kaszą. Jest nie tylko smaczna, ale też pożywna. Zachęcam do wykorzystania grubej kaszy, a jeszcze lepiej pęczaku. Dlaczego? Bo grube kasze są po prostu zdrowsze.
składniki:
1 szklanka ugotowanego pęczaku, 4 połówki gruszek marynowanych, 2 nieduże, mięsiste pomidory, 2 - 3 kiełbaski frankfurterki albo kawałek kabanosa, 3 łyżki oliwy, trochę zalewy z gruszek, ok. 200 g sera wędzonego (ja użyłam wędzonego salami pokrojonego na plasterki), 2 - 3 łyżki posiekanego koperku oraz sól, pieprz mielony i chili w proszku do smaku
1 szklanka ugotowanego pęczaku, 4 połówki gruszek marynowanych, 2 nieduże, mięsiste pomidory, 2 - 3 kiełbaski frankfurterki albo kawałek kabanosa, 3 łyżki oliwy, trochę zalewy z gruszek, ok. 200 g sera wędzonego (ja użyłam wędzonego salami pokrojonego na plasterki), 2 - 3 łyżki posiekanego koperku oraz sól, pieprz mielony i chili w proszku do smaku
sposób przygotowania:
Pomidory sparzyłam, przelałam zimną wodą, obrałam ze skórki. Pokroiłam na ósemki i usunęłam wodniste środki z pestkami. Miąższ pokroiłam w paski. Gruszki pokroiłam w cienkie plasterki. W plasterki (ukośne) pokroiłam też kiełbaski. W misce wymieszałam delikatnie kaszę, pomidora, gruszki i kiełbaski. Oliwę zmieszałam z 3 - 4 łyżkami zalewy z gruszek i koperkiem i polałam tym sosem sałatkę. Doprawiłam solą, chili i pieprzem, wymieszałam. Odstawiłam do lodówki na min. 30 min. aby smaki się przegryzły. Na talerzach ułożyłam plasterki sera, na środek wyłożyłam sałatkę. Podałam na kolację. Wszystkim bardzo smakowała :)
Mazurski kuchcik
Pomidory sparzyłam, przelałam zimną wodą, obrałam ze skórki. Pokroiłam na ósemki i usunęłam wodniste środki z pestkami. Miąższ pokroiłam w paski. Gruszki pokroiłam w cienkie plasterki. W plasterki (ukośne) pokroiłam też kiełbaski. W misce wymieszałam delikatnie kaszę, pomidora, gruszki i kiełbaski. Oliwę zmieszałam z 3 - 4 łyżkami zalewy z gruszek i koperkiem i polałam tym sosem sałatkę. Doprawiłam solą, chili i pieprzem, wymieszałam. Odstawiłam do lodówki na min. 30 min. aby smaki się przegryzły. Na talerzach ułożyłam plasterki sera, na środek wyłożyłam sałatkę. Podałam na kolację. Wszystkim bardzo smakowała :)
Mazurski kuchcik
Czytaj e-wydanie ">kliknij
Problem z założeniem profilu? Potrzebujesz porady, jak napisać tekst? Napisz do mnie. Pomogę: Igor Hrywna
Pochwal się tym, co robisz. Pochwal innych. Napisz, co Cię denerwuje. Po prostu stwórz swoją stronę na naszym serwisie. To bardzo proste. Swoją stronę założysz TUTAJ ". Szczegółowe informacje o tym czym jest profil i jak go stworzyć: Podziel się informacją:
Problem z założeniem profilu? Potrzebujesz porady, jak napisać tekst? Napisz do mnie. Pomogę: Igor Hrywna
Komentarze (0) pokaż wszystkie komentarze w serwisie
Komentarze dostępne tylko dla zalogowanych użytkowników. Zaloguj się.
Zaloguj się lub wejdź przez