Na Wigilię. Uszka z grzybami do barszczu

2015-11-24 08:00:00(ost. akt: 2015-11-24 07:53:41)

Autor zdjęcia: Internauta

Przed tygodniem był przepis na kiszony barszcz czerwony, a dziś tradycyjny dodatek do barszczu - uszka z grzybami. Uszka można zrobić już teraz i zamrozić, a w Wigilię ugotować i będą jak świeżutkie.
Składniki:
FARSZ - 2 garstki suszonych prawdziwków, 1 kawałek pora ok. 10 cm, 2 łyżki oleju rzepakowego, do smaku: sól, pieprz mielony czarny i ziołowy, 2 łyżki bułki tartej, 1 żółtko
USZKA - 4 szkl. mąki pszennej luksusowej, 2 łyżki stopionego masła, 1 żółtko, woda, 3 szczypty soli

Sposób przygotowania:
FARSZ - grzyby suszone zalej ciepłą wodą i odstaw na godzinkę - następnie ugotuj, odcedź (wodę zachowaj do barszczu) i drobno posiekaj. Pora oczyść dokładnie, wypłukaj, posiekaj w cieniutkie półplasterki. Na patelni rozgrzej olej, wrzuć pora i smaż mieszając aż odparuje cała woda. Pod koniec dodaj posiekane grzyby, dopraw farsz solą i pieprzem. Wystudź. Dodaj bułkę tartą i żółtko, dokładnie wymieszaj.

USZKA - mąkę przesiej, dodaj sól, masło, żółtko i zarabiając ciasto, wlewaj cienkim strumieniem ciepłą wodę. Trudno podać dokładną jej ilość, bo to zależy od wilgotności mąki. Ciasto lekko wyrabiaj, powinno mieć konsystencję zwartą, ale elastyczną, jak na pierogi, no może odrobinę bardziej miękkie. Ja zawijam ciasto w folię i odkładam do lodówki na ok. 30 - 60 min. Następnie odcinam po kawałku, rozwałkowuję dość cienko, podsypując niewielką ilością mąki. Kroję na paski szer. ok. 4 cm a potem na kwadraty. Na każdy kwadracik nakładam troszkę farszu i składam go po przekątnej na pół, dociskam brzegi i zlepiam dwa boczne rogi. Gotowe układam na tacy lekko oprószonej mąką albo na ściereczce. Wrzucam na osolony wrzątek partiami, gotuję aż wypłyną. Osączam i podaję do barszczu.

Mazurski kuchcik :)

Czytaj e-wydanie Pochwal się tym, co robisz. Pochwal innych. Napisz, co Cię denerwuje. Po prostu stwórz swoją stronę na naszym serwisie. To bardzo proste. 

Swoją stronę założysz TUTAJ ".

 Szczegółowe informacje o tym czym jest profil i jak go stworzyć: kliknij


2001-2024 © Gazeta Olsztyńska, Wszelkie prawa zastrzeżone, Galindia Sp. z o. o., 10-364 Olsztyn, ul. Tracka 5