Kiszony barszcz czerwony - zakwas na barszcz

2015-11-16 10:00:00(ost. akt: 2015-11-16 09:43:00)

Autor zdjęcia: Internauta

Chociaż do Świąt Bożego Narodzenia jeszcze trochę czasu, warto już zacząć przygotowania. Barszcz wigilijny - kto sam go kisi wie, że nie ma lepszego. Zawsze kiszę barszcz kilka tygodni wcześniej, potem zlewam do butelek i wstawiam do lodówki. Kiedy przyjdzie czas na wigilijną kolację - tylko doprawiam i gotowe. Można go pić sam albo zrobić do niego krokiety czy paszteciki. Ja najbardziej lubię z uszkami.
Zakwas na barszczyk czerwony

Składniki:
3 - 4 duże buraki ćwikłowe (ok. 0,75 - 1 kg), 1 marchewka, 1 nieduża pietruszka (korzeń), plaster selera korzeniowego, 1 łyżeczka ziarenek kminku, 6 dużych ząbków czosnku, kilka wiórków chrzanu (niekoniecznie), 2 l wody, 1 łyżka cukru, 1 łyżka soli niejodowanej, ew. 1 kromka (może być piętka) suchego chleba żytniego - koniecznie na zakwasie.

Sposób przygotowania:
Buraki i warzywa dokładnie wymyć i cieniutko obrać ze skórki. Czosnek obrać, duże ząbki pokroić na mniejsze. Wodę zagotować i przestudzić dodając sól i cukier, dokładnie rozpuścić. Warzywa ułożyć w kamiennym garnku (albo dużym słoju), dodać czosnek, kminek, chrzan, wlać przestudzoną wodę. Na wierzch położyć chleb. Dodatek chleba nie jest konieczny, barszcz powinien zakisić się także bez niego, ale ten dodatek przyspiesza proces i poprawia smak. Dobrze jest przykryć składniki w naczyniu, docisnąć jakimś talerzykiem z obciążeniem - tak, żeby nic nie pływało po wierzchu bo może spleśnieć. Wierzch naczynia przykryć gazą i zabezpieczyć gumką recepturką aby nie spadła. Naczynie ustawić w ciepłym miejscu i zostawić na 4 - 7 dni - zależy jak ciepło jest w pomieszczeniu.
Po kilku dniach kiszenia na wierzchu utworzy się biały nalot, który trzeba delikatnie zebrać a barszcz przecedzić. Zlać do butelek i szczelnie zamknąć. Zakwas można przechowywać w lodówce nawet kilka tygodni.
Mazurski kuchcik



Ten tekst napisał dziennikarz obywatelski. Więcej tekstów tego autora przeczytacie państwo na jego profilu: mazurskikuchcik

2001-2024 © Gazeta Olsztyńska, Wszelkie prawa zastrzeżone, Galindia Sp. z o. o., 10-364 Olsztyn, ul. Tracka 5