Suszone mięsko - idealna wędlina

2015-10-12 12:52:22(ost. akt: 2015-10-12 12:58:06)
Składniki:
- kawał mięsa (schab, szynka, karkówka), niezbyt grube;
- sól peklowa.

Mięso obtoczyć w soli peklowej i odłożyć w chłodne miejsce na 3-4 dni.

Dodatkowo:
- czarny mielony pieprz,
- słodka mielona papryka,
- ostra mielona papryka,
- główka czosnku (przeciśniętego przez praskę),
- majeranek.

Mięso wytrzeć z soli. Nie myć. Natrzeć przyprawami. Włożyć do czegoś w czym będzie mogło wisieć. Ja używam cienkiej podkolanówki. Powiesić w temperaturze pokojowej w przewiewnym miejscu na 7-8 dni. Może być dłużej, zwłaszcza jeśli temperatura jest niższa, np. w piwnicy.

Przechowywać w lodówce, zawinięte w folię aluminiową. Kroić w cienkie plastry, prawie przezroczyste. Smakuje wyśmienicie.


2001-2024 © Gazeta Olsztyńska, Wszelkie prawa zastrzeżone, Galindia Sp. z o. o., 10-364 Olsztyn, ul. Tracka 5