Suszone mięsko - idealna wędlina
2015-10-12 12:52:22(ost. akt: 2015-10-12 12:58:06)
Składniki:
- kawał mięsa (schab, szynka, karkówka), niezbyt grube;
- sól peklowa.
- kawał mięsa (schab, szynka, karkówka), niezbyt grube;
- sól peklowa.
Mięso obtoczyć w soli peklowej i odłożyć w chłodne miejsce na 3-4 dni.
Dodatkowo:
- czarny mielony pieprz,
- słodka mielona papryka,
- ostra mielona papryka,
- główka czosnku (przeciśniętego przez praskę),
- majeranek.
- czarny mielony pieprz,
- słodka mielona papryka,
- ostra mielona papryka,
- główka czosnku (przeciśniętego przez praskę),
- majeranek.
Mięso wytrzeć z soli. Nie myć. Natrzeć przyprawami. Włożyć do czegoś w czym będzie mogło wisieć. Ja używam cienkiej podkolanówki. Powiesić w temperaturze pokojowej w przewiewnym miejscu na 7-8 dni. Może być dłużej, zwłaszcza jeśli temperatura jest niższa, np. w piwnicy.
Przechowywać w lodówce, zawinięte w folię aluminiową. Kroić w cienkie plastry, prawie przezroczyste. Smakuje wyśmienicie.
Komentarze (0) pokaż wszystkie komentarze w serwisie
Komentarze dostępne tylko dla zalogowanych użytkowników. Zaloguj się.
Zaloguj się lub wejdź przez