Samoradek - ciasto drożdżowe dla leniwych

2015-10-05 12:58:25(ost. akt: 2015-10-05 13:05:57)
Samoradek, to ciasto dla tych, którym drożdżówki nigdy nie wychodzą. To ciasto zawsze się udaje.
Porcja na dużą blachę.

Składniki:10 dag drożdży - rozkruszyć; 1 szkl. cukru; 1 cukier waniliowy; 3/4 szkl. oleju; 4 całe jajka - roztrzepać; szczypta soli; 3/4 zimnego mleka; 4 szkl. mąki; opcjonalnie dowolne dodatki, np. jabłka lub inne owoce, twaróg, rodzynki.

Wykonanie:
Wszystkie składniki ułożyć w dość dużej misce warstwami, według podanej kolejności. Nie mieszać. Przykryć ściereczką i wstawić do lodówki na całą noc. Wymieszać mikserem albo drewnianą łyżką, w tym momencie można dodać dodatki. Wierzch posypać kruszonką.

Przepis na kruszonkę:
cukier, mąka, margaryna w równych częściach wygniecione palcami i rozrzucone po cieście.

Ciasto piec w temperaturze 180 stopni Celsjusza ok. 40 min.



2001-2024 © Gazeta Olsztyńska, Wszelkie prawa zastrzeżone, Galindia Sp. z o. o., 10-364 Olsztyn, ul. Tracka 5