Samoradek - ciasto drożdżowe dla leniwych
2015-10-05 12:58:25(ost. akt: 2015-10-05 13:05:57)
Samoradek, to ciasto dla tych, którym drożdżówki nigdy nie wychodzą. To ciasto zawsze się udaje.
Porcja na dużą blachę.
Składniki:10 dag drożdży - rozkruszyć; 1 szkl. cukru; 1 cukier waniliowy; 3/4 szkl. oleju; 4 całe jajka - roztrzepać; szczypta soli; 3/4 zimnego mleka; 4 szkl. mąki; opcjonalnie dowolne dodatki, np. jabłka lub inne owoce, twaróg, rodzynki.
Wykonanie:
Wszystkie składniki ułożyć w dość dużej misce warstwami, według podanej kolejności. Nie mieszać. Przykryć ściereczką i wstawić do lodówki na całą noc. Wymieszać mikserem albo drewnianą łyżką, w tym momencie można dodać dodatki. Wierzch posypać kruszonką.
Wszystkie składniki ułożyć w dość dużej misce warstwami, według podanej kolejności. Nie mieszać. Przykryć ściereczką i wstawić do lodówki na całą noc. Wymieszać mikserem albo drewnianą łyżką, w tym momencie można dodać dodatki. Wierzch posypać kruszonką.
Przepis na kruszonkę:
cukier, mąka, margaryna w równych częściach wygniecione palcami i rozrzucone po cieście.
cukier, mąka, margaryna w równych częściach wygniecione palcami i rozrzucone po cieście.
Ciasto piec w temperaturze 180 stopni Celsjusza ok. 40 min.
Komentarze (0) pokaż wszystkie komentarze w serwisie
Komentarze dostępne tylko dla zalogowanych użytkowników. Zaloguj się.
Zaloguj się lub wejdź przez