Wykwintnie i zdrowo, czyli cukinia nadziewana kaszą jaglaną

2015-09-21 11:41:06(ost. akt: 2015-09-21 11:49:48)

Autor zdjęcia: Marcin Przygodziński

Dziś przepis pana Marcina Przygodzińskiego na cukinię nadziewaną kaszą jaglaną. Pan Marcin wygrał tym daniem niejeden konkurs i zachwycił niejedno wymagające podniebienie.
Składniki:
2 cukinie, po ok 250 g każda
50 gramów startego parmezanu lub innego żółtego twardego sera
1 średnia cebula
1 ząbek czosnku
20 gramów oliwy
1 większa obrana marchew
2 pomidory
1 łyżeczka soli
2 szczypty pieprzu
100 gramów kaszy jaglanej
1 duża garść posiekanej natki pietruszki lub innych ulubionych ziół

Wykonanie:
Danie wymaga nieco kombinacji, ale opłaca się, bo połączenie smaków jest nieziemskie. Potrzebna nam będzie przede wszystkim cukinia i kilka warzyw. Zaczynamy od przekrojenia cukinii wzdłuż na pół i wydrążenia jej łyżeczką. Nie wyrzucajmy miąższu, jeszcze nam się przyda. Następnie siekamy cebulę i czosnek i podduszamy je na oliwie. Do tej mieszanki dodajemy drobno siekane marchew, pomidory i miąższ z cukinii. Dodajemy sól i pieprz i całość dusimy około 15 minut. Następnie odstawiamy farsz do ostygnięcia. Można dodać do niej trochę startego sera i ziół, w zależności od upodobań. Następnie rozgrzewamy piekarnik do 200 stopni, solimy wydrążoną cukinię, wkładamy nasz farsz i trzymamy całość w piekarniku przez 30 minut. Efekt murowany! Smacznego :)



2001-2024 © Gazeta Olsztyńska, Wszelkie prawa zastrzeżone, Galindia Sp. z o. o., 10-364 Olsztyn, ul. Tracka 5