Skrzydełka w glazurze miodowo - imbirowej

2015-08-24 10:09:21(ost. akt: 2015-08-24 10:13:15)

Autor zdjęcia: Internauta

Proste, ale bardzo ciekawe w smaku danie. Imbir, miód, sos sojowy, czosnek, ocet, nadaje potrawie wyrafinowany smak, cudowny aromat.
Składniki:
10 skrzydełek drobiowych, glazura: 100 ml octu winnego, 100 ml sosu sojowego ( może być magi), 1 cebula, 3 łyżki miodu, 1 łyżka startego świeżego imbiru, 1 łyżka posiekanego czosnku, 3 łyżki oliwy

Wykonanie:
Zaczynamy od przygotowania glazury: wszystkie składniki wymieszać w dużej misce. Umyte i osuszone skrzydełka włożyć do glazury, przykryć i wstawić do lodówki na co najmniej dwie godziny, a najlepiej na całą noc. Ułożyć skrzydełka w naczyniu żaroodpornym i piec około godziny w temperaturze 200°C, obracać je i smarować glazurą. Pozostałą glazurę przelać do rondelka, zagotować, podgrzewać na małym ogniu 8-10 minut, aż powstanie gęsty sos. Skrzydełka ułożyć na półmisku, obok ustawić miseczkę z sosem.
Smacznego!


2001-2024 © Gazeta Olsztyńska, Wszelkie prawa zastrzeżone, Galindia Sp. z o. o., 10-364 Olsztyn, ul. Tracka 5