Leczo pełne warzyw

2015-08-17 11:29:35(ost. akt: 2015-08-17 11:48:03)

Autor zdjęcia: Aniela Hnatyszyn

Z warzyw możemy wyczarować potrawy, które zachwycą swym smakiem i aromatem. Leczo z cukinią, papryką i pomidorami to cudowne, kolorowe danie. Można go podać z makaronem, ryżem, jak i z pieczywem.
Składniki: 1 opakowanie makaronu, 3 papryki / czerwona i żółta/, 1 średnia cukinia, 2 cebule, mała pierś z kurczaka, 4 pomidory, 2 łyżki koncentratu pomidorowego, 5 ząbków czosnku, 3 łyżki oliwy, przyprawy: bazylia, oregano, natka pietruszki, sól, pieprz.

Wykonanie: Cukinię umyć, pokroić w grubą kostkę. Cebulę pokroić w piórka, zeszklić na małym ogniu na oleju, dodać czosnek. Dodać cukinię, szczyptę soli, smażyć kilka minut. Pomidory sparzyć wrzątkiem, usunąć skórkę i grubo pokroić, dodać do cukinii. Dusić intensywnie 5-6 min. Paprykę pokroić w paski, włożyć do garnka, zalać niewielką ilością wody, dusić ok. 5 min. Osobno na patelni podsmażyć pokrojoną w paski pierś z kurczaka, doprawić solą, pieprzem. Wszystkie składniki połączyć, dusić na małym ogniu ok. 15 min, dodać przecier pomidorowy, zioła, paprykę słodką, sól i pieprz do smaku.

Źródło: neli




2001-2024 © Gazeta Olsztyńska, Wszelkie prawa zastrzeżone, Galindia Sp. z o. o., 10-364 Olsztyn, ul. Tracka 5