Kolorowy mus owocowy

2015-07-28 07:08:57(ost. akt: 2015-07-28 07:09:53)

Autor zdjęcia: Internauta

Letni i bardzo kolorowy deser jest nie tylko zdrowy i smaczny, ale też bardzo dekoracyjny. Można go dowolnie modyfikować, np.: dodać pokrojone na cząstki truskawki, czy pokruszone ciasteczka zbożowe lub bezy. Możliwości jest wiele, jednak jedno powinno pozostać niezmienne - mus należy podawać w małych i przezroczystych szklaneczkach.
SKŁADNIKI (na 6 szklaneczek o poj. 100 ml):
200 g truskawek (można też dodać jagody, pokruszone ciastka zbożowe, bezy), 2-3 kiwi, 1 banan, 125 g serka mascarpone, 200 ml śmietany 30%, ok 4 łyżki cukru pudru - jego ilość zależy od tego, jak słodkie będą owoce, które dodamy

WYKONANIE:
Truskawki oczyszczamy z szypułek, myjemy i blendujemy z dodatkiem ok 1 łyżki cukru pudru. Kiwi i banana obieramy, kroimy na części i również blendujemy z dodatkiem ok 1 łyżki cukru pudru. Śmietanę ubijamy na wysokich obrotach. Pod koniec ubijania dodajemy 1 łyżkę cukru pudru. Mascarpone krótko ucieramy i delikatnie, łyżka po łyżce dodajemy ubitą śmietanę. W małych szklaneczkach układamy na przemian ciasteczka, bezy, jagody - jeśli dodajemy, mascarpone, mus z kiwi i banana, znów mascarpone i mus z truskawek. Wierzch dekorujemy według uznania. Podajemy schłodzone!

Mazurski kuchcik


Czytaj e-wydanie

Pochwal się tym, co robisz. Pochwal innych. Napisz, co Cię denerwuje. Po prostu stwórz swoją stronę na naszym serwisie. To bardzo proste. Swoją stronę założysz klikając " Tutaj ". Szczegółowe informacje o tym czym jest profil i jak go stworzyć: Podziel się informacją:

">kliknij
Problem z założeniem profilu? Potrzebujesz porady, jak napisać tekst? Napisz do mnie. [url=mailto:i.hrywna@gazetaolsztynska.pl] Pomogę: Igor Hrywna/url]

Ten tekst napisał dziennikarz obywatelski. Więcej tekstów tego autora przeczytacie państwo na jego profilu: mazurskikuchcik

2001-2024 © Gazeta Olsztyńska, Wszelkie prawa zastrzeżone, Galindia Sp. z o. o., 10-364 Olsztyn, ul. Tracka 5