Kurki... już są

2015-07-21 07:29:27(ost. akt: 2015-07-21 07:42:29)

Autor zdjęcia: Internauta

W Puszczy Piskiej pojawiły się już pierwsze grzyby, a dokładniej - popularne "kurki". Trochę późno, bo w czerwcu było zbyt sucho, jednak przy takiej pogodzie, jak ostatnio, zwiastują one początek sezonu na zbieranie jednego z najbardziej rozpoznawalnego i smacznego gatunku.
— Witam. Dziś (21 lipca - przyp.red.) rano udałem się na zwiad rowerkiem po mazurskim lesie i wreszcie znalazłem upragnione pierwsze w tym sezonie kureczki — napisał do nas pan Mirosław Konert.



Pieprznik jadalny (Cantharellus cibarius Fr.) – gatunek grzybów z rodziny pieprznikowatych (Cantharellaceae). Znany też jako kurka żółta, lisiec, pieprzyk jadalny, kurek, pieprznik pospolity, lisiczka, pieprznik gąska, stągiewka jadalna... Kapelusz o średnicy 1-12 cm. U młodych owocników, jak na opublikowanych zdjęciach, guzikowaty, okrągłego kształtu, później wypukły z podwiniętym brzegiem, a u starszych okazów rozpostarty i lejkowaty. Barwy jasnożółtej do pomarańczowożółtej. W Polsce jest pospolity i należy do najczęściej występujących grzybów leśnych. Rośnie w naszych lasach liściastych i iglastych, często na piaszczystych, kwaśnych glebach. Jest jadalny, ceniony jest ze względu na aromat, smak oraz twardość i chrupkość owocników. Do spożycia zaleca się młode, zdrowe owocniki. Występuje najczęściej od czerwca do listopada.

red.
pisz@gazetaolsztynska.pl

Czytaj e-wydanie

Pochwal się tym, co robisz. Pochwal innych. Napisz, co Cię denerwuje. Po prostu stwórz swoją stronę na naszym serwisie. To bardzo proste. Swoją stronę założysz klikając " Tutaj ". Szczegółowe informacje o tym czym jest profil i jak go stworzyć: Podziel się informacją:

">kliknij
Problem z założeniem profilu? Potrzebujesz porady, jak napisać tekst? Napisz do mnie. [url=mailto:i.hrywna@gazetaolsztynska.pl] Pomogę: Igor Hrywna/url]

Ten tekst napisał dziennikarz obywatelski. Więcej tekstów tego autora przeczytacie państwo na jego profilu: emeryt

Komentarze (1) pokaż wszystkie komentarze w serwisie

Komentarze dostępne tylko dla zalogowanych użytkowników. Zaloguj się.

Zacznij od: najciekawszych najstarszych najnowszych

Zaloguj się lub wejdź przez FB

  1. Nika #1779984 | 62.148.*.* 21 lip 2015 13:15

    Niestety ale w Puszczy Piskiej postępuje rabunkowa gospodarka leśna, wycinane są bezmyślnie lasy przydatne, rodzące obficie runo leśne, pozostawia się jedynie wysokie sosny. Po co? Przecież gdy odsłoni się tak ogromną powierzchnię ściółki, przy ciągle przeciągającej się suszy, to wszystko wyschnie, razem z tymi pozostawionymi sosnami. Sięgając pamięcią do nawałnicy z 2002 od tamtej pory co raz gorzej dzieje się z naszymi lasami, są grabione, bezmyślnie gospodarowane i co raz bardziej ubogi w runo leśne - jagody, grzyby, maliny, jeżyny itd, również w zwierzynę. Niedługo nie będzie to Puszcza Piska ale skansen po puszczy. Owszem sadzi się nowe drzewa, tylko kiedy one urosną...?

    Ocena komentarza: warty uwagi (6) odpowiedz na ten komentarz

2001-2024 © Gazeta Olsztyńska, Wszelkie prawa zastrzeżone, Galindia Sp. z o. o., 10-364 Olsztyn, ul. Tracka 5