(Nie) Tradycyjny kotlet schabowy

2015-06-30 10:19:40(ost. akt: 2015-06-30 10:20:28)
Kotlet schabowy lub z piersi kurczaka można dla odmiany zamiast w klasycznej bułce tartej, panierować również w ulubionych ziarnach, orzechach, migdałach lub płatkach kukurydzianych. Tak przygotowany kotlet na pewno wzbogaci Wasz obiad.
Składniki:
plastry schabu bez kości lub piersi z kurczaka, jajko, mąka, sól, pieprz, ewentualnie papryka w proszku (słodka lub ostra), panierka do wyboru: wiórki kokosowe, ziarna sezamu, słonecznika lub dyni, polenta, posiekane na małe kawałki migdały bez skórki, migdały w płatkach, płatki kukurydziane, olej, smalec lub masło klarowane

Sposób przygotowania:
Umyte plastry schabu lub piersi z kurczaka roztłuc tłuczkiem na dowolną grubość w zależności od upodobań. Mięso oprószyć solą, pieprzem i ewentualnie papryką. Obtaczać kolejno w mące, jajku i w wybranej panierce. Na dużej patelni rozgrzać tłuszcz. Kotlety smażyć z obu stron na złoty kolor (lub do przyrumienienia się panierki). Usmażone kotlety ułożyć na talerzu wyłożonym ręcznikiem papierowym, aby ociekły z tłuszczu. Podawać z ziemniakami lub frytkami i ulubioną surówką.
Smacznego :)

Czytaj e-wydanie

Pochwal się tym, co robisz. Pochwal innych. Napisz, co Cię denerwuje. Po prostu stwórz swoją stronę na naszym serwisie. To bardzo proste. Swoją stronę założysz klikając " Tutaj ". Szczegółowe informacje o tym czym jest profil i jak go stworzyć: Podziel się informacją:

">kliknij
Problem z założeniem profilu? Potrzebujesz porady, jak napisać tekst? Napisz do mnie. [url=mailto:i.hrywna@gazetaolsztynska.pl] Pomogę: Igor Hrywna/url]


Ten tekst napisał dziennikarz obywatelski. Więcej tekstów tego autora przeczytacie państwo na jego profilu: mazurskikuchcik

2001-2024 © Gazeta Olsztyńska, Wszelkie prawa zastrzeżone, Galindia Sp. z o. o., 10-364 Olsztyn, ul. Tracka 5