Dietetyczna a'la carbonara ze szparagami

2015-05-12 10:49:59(ost. akt: 2015-05-12 10:59:44)
Maj to sezon na szparagi, proponuję więc smaczne i szybkie danie z makaronem i szparagami w roli głównej. Przepis niezwykle prosty w wykonaniu, w zasadzie wystarczą szybkie zakupy w warzywniaku, chwila w kuchni i pyszny obiad gotowy.
Całość zajmuje tylko tyle czasu, ile ugotowanie makaronu. Błyskawicznie, zdrowo i lekko. Polecam!

Składniki na 2 porcje obiadowe: pęczek zielonych szparagów, 2 żółtka jaj (najlepiej z pewnego źródła, od gospodarza), 3 plasterki sera żółtego wędzonego, kulka mozzarelli light, 3 pełne łyżki gęstego jogurtu naturalnego (u mnie lekki bałkański), przyprawy (sól, pieprz, natka pietruszki suszona), makaron spaghetti z pełnoziarnistej pszenicy durum

Wykonanie:
Jajka sparzyć wrzątkiem. W dużej misce rozmieszać żółtka jaj, jogurt, pokrojony w kosteczkę ser (żółty i mozzarellę), doprawić do smaku. Szparagi umyć i pokroić na małe kawałki. Zagotować osoloną wodę, wrzucić na wrzątek makaron, dodać do niego szparagi i gotować razem kilka minut. Odcedzić makaron ze szparagami i przełożyć szybko do miski z sosem, dokładnie wymieszać i gotowe!
To również idealny posiłek do pracy, na zimno chyba jeszcze lepsze niż prosto z michy :)

Czytaj e-wydanie





Pochwal się tym, co robisz. Pochwal innych. Napisz, co Cię denerwuje. Po prostu stwórz swoją stronę na naszym serwisie. To bardzo proste. 

Swoją stronę założysz TUTAJ ".

Szczegółowe informacje o tym czym jest profil i jak go stworzyć: Podziel się informacją:

">kliknij
Problem z założeniem profilu? Potrzebujesz porady, jak napisać tekst? Napisz do mnie. Pomogę: Igor Hrywna

Ten tekst napisał dziennikarz obywatelski. Więcej tekstów tego autora przeczytacie państwo na jego profilu: mazurskikuchcik

2001-2024 © Gazeta Olsztyńska, Wszelkie prawa zastrzeżone, Galindia Sp. z o. o., 10-364 Olsztyn, ul. Tracka 5