Kapusta zasmażana według receptury z 1939 roku

2015-04-12 20:02:59(ost. akt: 2015-04-12 20:10:16)

Autor zdjęcia: Mazurski kuchcik

Bardzo lubię młodą kapustę zasmażaną. Moja babcia robiła ją po mistrzowsku tylko jakoś tak „na oko”. Naszła mnie jednak ogromna ochota na to aby odszukać ten idealny przepis i zawsze móc zrobić w domu kapustę zasmażaną na obiad. Możecie wyobrazić sobie moje zdziwienie gdy okazało się, że kapustę doprawia się… wodą z kiszonych ogórków. Mimo pewnych wątpliwości dodałam porządny „chlust tej wody” a efekt okazał się niesamowity, rewelacyjny, lepszej kapusty zasmażanej nie jadłam. Po prostu palce lizać! Bardzo polecam!
Ilość: 2 słoiki ok 1l

SKŁADNIKI:
1średnia główka młodej kapusty lub 2 małe
6 ziaren ziela angielskiego
1 łyżeczka soli
½ łyżeczki pieprzu
Porządny chlust wody z ogórków kiszonych
3 łyżki oleju
3łyżki masła
4 łyżki mąki
2 małe cebule
½ szklanki wody

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:

1. Kapustę myjemy, obieramy z zewnętrznych liści a następnie drobno szatkujemy.
2. Całość wrzucamy do większego garnka z 3 łyżkami oleju i wodą. Dusimy pod przykryciem około 20-30min.
3. Na patelni rozpuszczamy masło i wrzucamy pokrojoną w kostkę cebulę. Smażymy do zbrązowienia.
4. Następnie dosypujemy mąki i zasmażamy całość.
5. Zasmażkę przekładamy do kapusty i mieszamy.
6. Dodajemy pozostałe składniki i mieszamy.
7. Dusimy jeszcze chwilę.
8. Przekładamy do słoiczków lub podajemy od razu na gorąco.

Smacznego!

Czytaj e-wydanie





Pochwal się tym, co robisz. Pochwal innych. Napisz, co Cię denerwuje. Po prostu stwórz swoją stronę na naszym serwisie. To bardzo proste. 

Swoją stronę założysz TUTAJ ".

Szczegółowe informacje o tym czym jest profil i jak go stworzyć: Podziel się informacją:

">kliknij
Problem z założeniem profilu? Potrzebujesz porady, jak napisać tekst? Napisz do mnie. Pomogę: Igor Hrywna

Ten tekst napisał dziennikarz obywatelski. Więcej tekstów tego autora przeczytacie państwo na jego profilu: mazurskikuchcik

2001-2024 © Gazeta Olsztyńska, Wszelkie prawa zastrzeżone, Galindia Sp. z o. o., 10-364 Olsztyn, ul. Tracka 5