Schab po mazursku - sprawdzony przepis na elegancki obiad
2015-02-24 08:15:10(ost. akt: 2015-02-24 08:17:25)
Dzisiejsza propozycja - mięso o lekko słodkim, korzennym smaku w sosie z powideł śliwkowych to wyjątkowo pyszne danie. Moi domownicy wręcz je uwielbiają. Zapewniam, że doskonale sprawdzi się jako elegancka propozycja na wykwintny obiad.
Składniki:
80 dag schabu bez kości, 25 dag włoszczyzny, 2 dag mąki pszennej, 2 dag bułki tartej, 3 dag powideł śliwkowych, 0,05 l wina gronowego wytrawnego, 4 dag oleju, 2 dag masła, sól i cukier do smaku, kilka goździków.
80 dag schabu bez kości, 25 dag włoszczyzny, 2 dag mąki pszennej, 2 dag bułki tartej, 3 dag powideł śliwkowych, 0,05 l wina gronowego wytrawnego, 4 dag oleju, 2 dag masła, sól i cukier do smaku, kilka goździków.
Schab wyporcjować, obgotować na pół miękko w małej ilości osolonej wody z dodatkiem włoszczyzny. Wyjąć z wywaru, zrumienić na oleju, włożyć do rondla i obsypać grubo bułką tartą. Dodać masło, powidła rozprowadzone wywarem ze schabu, cukier, sól do smaku oraz goździki. Całość zagęścić mąką, wlać wino i zagotować. Podawać z ziemniakami. Smacznego! :)
Mazurski kuchcik
Pochwal się tym, co robisz. Pochwal innych. Napisz, co Cię denerwuje. Po prostu stwórz swoją stronę na naszym serwisie. To bardzo proste. Swoją stronę założysz klikając na pisz.wm.pl w ramkę " ZAŁÓŻ PROFIL ", która znajduje się w prawym, górnym rogu strony. Szczegółowe informacje o tym czym jest profil i jak go stworzyć: Podziel się informacją:
Ten tekst napisał dziennikarz obywatelski. Więcej tekstów tego autora przeczytacie państwo na jego profilu: mazurskikuchcik
Komentarze (0) pokaż wszystkie komentarze w serwisie
Komentarze dostępne tylko dla zalogowanych użytkowników. Zaloguj się.
Zaloguj się lub wejdź przez