Niedrogo i treściwie, czyli farszynki smakowite

2015-02-09 14:25:08(ost. akt: 2015-02-09 14:28:15)
Zdjęcie jest ilustracją do tekstu

Zdjęcie jest ilustracją do tekstu

Autor zdjęcia: Archiwum prywatne

Dawniej mazurskie gospodynie potrafiły zrobić z ziemniaków wszystko: kluski, plince (placki), potrawę w śmietanie albo w piwie, zupę, knedle, kiszkę, sałatki czy tzw. farszynki. Te ostatnie to nic innego jak placki faszerowane mięsem, stąd zapewne pochodzi oryginalna nazwa potrawy.
Do przyrządzenia farszynek potrzebne nam będą składniki:
na ciasto - 90 dag ziemniaków gotowanych, 25 dag mąki ziemniaczanej, 2 jajka, sól
na farsz: 15 dag gotowanego wieprzowego mięsa, 2 jajka ugotowane na twardo, 8 dag cebuli, sól, pieprz.

Wykonanie:
ugotowane ziemniaki zemleć, dodać jajka, sól, mąkę, wyrobić ciasto. Przyrządzić farsz: mięso zemleć razem z podsmażoną cebulą, pieprzem i ugotowanymi jajkami, wszystko wymieszać na jednolitą masę. Z ciasta uformować wałek, kroić na kawałki, kształtować placuszki, nakładać na nie farsz, zawijać i formować kotlety. Smażyć na oleju na jasnozłoty kolor. Smakują wybornie polane sosem, np. grzybowym. Do tego ulubiona surówka i danie gotowe!

Polecam

Mazurski kuchcik

Pochwal się tym, co robisz. Pochwal innych. Napisz, co Cię denerwuje. Po prostu stwórz swoją stronę na naszym serwisie. To bardzo proste. Swoją stronę założysz klikając na pisz.wm.pl w ramkę " ZAŁÓŻ PROFIL ", która znajduje się w prawym, górnym rogu strony. Szczegółowe informacje o tym czym jest profil i jak go stworzyć: Podziel się informacją:

">kliknij tutajProblem z założeniem profilu? Potrzebujesz porady, jak napisać tekst? Napisz do mnie. Pomogę: Igor Hrywna



Ten tekst napisał dziennikarz obywatelski. Więcej tekstów tego autora przeczytacie państwo na jego profilu: mazurskikuchcik

Komentarze (1) pokaż wszystkie komentarze w serwisie

Komentarze dostępne tylko dla zalogowanych użytkowników. Zaloguj się.

Zacznij od: najciekawszych najstarszych najnowszych

Zaloguj się lub wejdź przez FB

  1. ada #1670297 | 83.128.*.* 19 lut 2015 21:54

    apetycznie wygladaja chyba sie na nie skusze :)

    Ocena komentarza: warty uwagi (1) odpowiedz na ten komentarz

2001-2024 © Gazeta Olsztyńska, Wszelkie prawa zastrzeżone, Galindia Sp. z o. o., 10-364 Olsztyn, ul. Tracka 5